Deze 11-daagse toer wordt georganiseerd vanaf donderdag 13 juli tot en met zondag 23 juli 2023. We gaan met de nachtboot vanuit Eemshaven rechtstreeks naar Kristiansand in zuid Noorwegen en rijden minimaal maar liefst 7 prachtige dagtochten door het fjordengebied van zuidelijk Noorwegen. Verder bestaat de mogelijkheid om een dag in de stad Bergen door te brengen (of optioneel toch een extra toer maken). Ook zullen we de voorlaatste dag in Noorwegen vullen met een wandeltocht naar de top van de zeer spectaculaire Preikestolen (Preekstoel); deze grenst direct aan de noordkant aan de Lysefjord. Ook deze dag bestaat voor de toerliefhebbers de mogelijkheid om nog een extra dagtoer te maken.  ’s Avonds laten we ons verwennen in goede hotels om na elke ener-verende dagtocht onze ervaringen bij een goed glas wijn of bier uit te wisselen.

DAG 1 – ca. 200 km.

Dit is donderdag 13 juli. Vandaag rijden we  vanaf Utrecht via een leuke route naar Eemshaven, waar we om ca. 14.00 uur kunnen inschepen op de boot naar Kristiansand. Op de boot verdelen we ons in max. 10 x 2-persoonshutten.            ’s-Avonds laten we ons een goede buffetmaaltijd voorzetten en kunnen na het diner nog even wat vertier zoeken in een bar en een slaapmutsje drinken.

DAG 2 – ca. 275 km.

We gebruiken op de boot nog een stevig ontbijt en kunnen daarna van boord om Noorwegen te gaan ontdekken! Vanuit Kristiansand houden we even de noordelijke richting aan en al vrij snel zullen we betoverd raken door het prachtige Noorse landschap. Onder andere via Vegusdal en Bygland rijden we langs Flateland en Holtebru. Vervolgens gaan we via Amot naar Rauland, waar we onze eerste Noorse overnachting hebben in een comfortabel hotel.

DAG 3 – ca.365 km.

Vandaag gaan we ons na het ontbijt opmaken voor een schitterende rit verder naar het noord-oosten. Voor een groot gedeelte zullen we door het nationale park Jotunheimen rijden. Onderweg zal de omgeving van lieverlee wat ruiger worden en we rijden o.a. via de plaatsen Dagali, Geilo en Beitostolen naar Randsverk. Dit is een heel bijzondere ‘pleisterplaats’ en hier zullen we onze groep voor de nacht verdelen over een 4-tal appartementen. Deze appartementen hebben elk meerdere slaapvertrekken, zodat voldoende privacy zal zijn gewaarborgd.

DAG 4 – ca. 230 km.                                                                                                        Vandaag hebben we alweer een prachtig dagtraject voor de wielen dus we vertrekken op tijd!  Deze dagroute is niet bijzonder lang maar hoogstwaarschijnlijk zullen er best veel foto stops worden gemaakt! Na vertrek houden we nog even de noordelijke route aan om vervolgens af te buigen naar het westen. Via Bergomsvegen en Geiranger rijden we vervolgens naar de Trollstigen om uiteindelijk in Andalsnes aan de Romsdalfjord te eindigen. Hier overnachten we in een luxe hotel.

DAG 5 – ca. 270 km.

Vandaag blijven we voorlopig in het meest noordelijke deel van onze reis. We volgen eerst de E136 tot Vestnes en vervolgens naar Tomra en Vatne. Daar naar het zuiden via Skodje en Stranda – onder ander langs de Geirangerfjord en vervolgens via Hellesylt naar Innvik, waar we overnachten in een bijzonder hotel.

DAG 6 – ca. 290 km.

Vandaag rijden we alweer een prachtige en pittige route langs de westkust van Noorwegen. We volgen een gedeelte van de E39 en weg nr. 57, beiden met een hoog bochtengehalte en enkele veerboot overtochten. We rijden via Klakegg, Sunnfjord naar Risnefjorden. Vervolgens via Romarheim naar het centrum van Bergen, waar we 2 nachten in een mooi hotel zullen verblijven. Ook vandaag zullen we worden betoverd door het magnifieke Noorse fjordenlandschap dus houd je camera standby!!

DAG 7 – rustdag!?

Vandaag is in principe een rustdag en kunnen we ons gezellig verpozen in het centrum van Bergen. Er is in Bergen genoeg te zien en te ontdekken. We kunnen te gelegene tijd de toeristische highlights van Bergen bekijken en een leuke dagindeling maken. Voor de ‘die-hards’ bestaat natuurlijk de mogelijkheid om ook vandaag een rondtoer met de motor te maken.

DAG 8 – ca. 230 km.

Na het ontbijt starten we onze stalen rossen weer op voor een mooie rit verder zuidwaarts. We rijden vandaag een gedeelte van de E39 met wederom enkele veerboot overtochten. Onder andere langs de plaatsen Nordvik, Tednekleivo en Valebygda. Vervolgens via Slattevik en Stavanger naar Sandnes, waar we wederom 2 nachten in hetzelfde hotel zullen overnachten.

DAG 9 – ca. 95 km.

Vandaag gaan we met helder weer een klein stukje motorrijden en een wandeling maken naar een bijzonder uitzichtpunt langs de Lysefjord, namelijk de Preikestolen, de Preekstoel. Een absolute ‘must’ als je voor het eerst in Noorwegen bent! De wandeling vanaf de parkeerplaats is redelijk goed te doen en vergt ongeveer 3,5 uur om heen en weer terug te lopen. Het is wel aan te raden om stevige wandelschoenen mee te nemen (deze kunnen ook lokaal worden gehuurd). Voor deelnemers met extreme hoogtevrees of wandelvrees bestaat ook vandaag de mogelijkheid om een alternatieve dagtoer met de motor te rijden maar de Preikestolen zal toch voor de meesten van ons de voorkeur hebben.

Dag 10 – ca. 215 km.

De laatste dag in Noorwegen alweer! Na ons ontbijt gaan we ons opmaken om – op tijd! – te vertrekken naar Kristiansand om daar weer in te schepen voor onze terugreis naar Nederland. Vanuit Sandnes rijden we parallel langs de zuid-west kust verder  langs Kydland, Lund en Lindland. Vervolgens via Lindnes en Kleppeland door naar Kristiansand waar we weer aan boord gaan van de retourboot naar Eemshaven.

Dag 11 – ca. 200 km.

Na een stevig ontbijt op de boot kunnen we in Eemshaven weer voet (en wielen) zetten op Nederlandse bodem. In principe zullen we nog een mooie route naar Utrecht rijden en daar afscheid van elkaar nemen na een magnifieke reiservaring!

KOSTEN                                                                

De kosten bedragen € 1.595,- per persoon, uitgaande van gebruik van een 2-persoonskamer. Hiervoor krijgt u 2 x de bootovertocht met ’s-avonds een uitgebreid diner-buffet en ’s-morgens voor het van boord gaan een uitstekend ontbijtbuffet. Verder op het Noorse vasteland 8 x overnachting op basis van logies/ontbijt in goede middenklasse hotels evenals de routes, welke als GPX-bestanden (Tracks, Garmin) worden aangeleverd en een leuke herinnering. Duopassagiers betalen € 1.395,- LET OP: Houd rekening met extra kosten voor 8 x een diner (en natuurlijk de lunches en brandstof onderweg) evenals enkele veerbootovertochten in Noorwegen. Er zijn i.v.m. slechte beschikbaarheid en de extreme kosten géén 1-persoonskamers geboekt.                                                                                    

ALGEMENE REISTIPS                          

In Noorwegen zullen langs de meeste routes de benzinepompen en de koffietentjes wat minder dik gezaaid zijn dan we gewend zijn…. Zorg er dus voor dat je na het ontbijt sowieso wat te drinken en een snack voor onderweg bij je hebt en zorg er ook voor, dat je op tijd je benzinetank vult (liefst met je rijgroep samen).

Zorg er ook voor, dat vóór het vertrek jouw motorfiets technisch 100% in orde is en dat de banden voldoende profiel hebben om deze reis (totale toerafstand ca. 3.200 kilometer) uit te rijden. Controleer ook de remblokken op voldoende dikte en de werking van de verlichting. Verder adviseren wij je om een goede reisverzekering en desgewenst een annuleringsverzekering af te sluiten.

Wij rekenen weer op uw enthousiaste deelname!